סיפור האהבה בין ג'ורג' הריסון להודו וכמעט כל מה שקשור בה, המוזיקה, לתפיסת החיים ההינדית, יוגה ומדיטציה, ידוע ומוכר. רוב האנשים יספרו שג'ורג' גילה את המוזיקה ההודית, ובעקבותיה כל היתר, כשצילם את סצינת המסעדה ההודית בסרט !Help. הוא ראה את הנגנים בסצינת המסעדה ההודית בסרט וזהו, אהבה ממבט ראשון. אז זהו. שזה היה קצת יותר מורכב מה.
השידוך בין ג'ורג' לתרבות ההודית נוצר עקב סדרה של אירועים שההחלו בשנת 1965.
בפברואר 1965 שהו הביטלס בנסאו שבאי פרדייז, שהוא חלק מאיי הבהאמה, לרגל צילומי סצינות לסרטם השני, !Help. ב-25 לפברואר נערכה חגיגה לרגל יום הולדתו ה-22 של ג'ורג'. בין המוזמנים היה סוואמי וישנודווננדה, אשר הקים קרוב לנסאו, אשראם לתרגול יוגה. סוואמי וישנודווננדה היה אחד מראשוני מורי היוגה שבאו מהודו ופעלו בארצות המערב ולימד יוגה כשזו לא הייתה מוכרת בהן בכלל. חשוב לציין שבשנות ה-60 מורים הודים בולטים למדיטציה וליוגה הגיעו למדינות המערב כדי להפיץ את הידע שלהם בהן. סוואמי וישנודווננדה ניגש אל לארבעת חברי הביטלס ונתן לכל אחד מהם עותק חתום של ספרו, The Complete Illustrated Book of Yoga. זהו הספר העיקרי הראשון שהפך את האטה יוגה (אחת משיטות היוגה המסורתיות) לפופולרית בעולם דובר האנגלית. אנחנו לא יודעים איך הגיבו שלושת הביטלס האחרים לספר, אבל ידוע שג'ורג' לא התעניין בו והניח אותו בצד עד שחזר אליו כשהתחיל ללמוד יוגה. הספר הזה היה למעשה המפגש הראשון של ג'ורג' עם תפיסת החיים והתרגול ההינדי.
ב-5 באפריל וב-6 באפריל 1965 היו הביטלס בצילומי סצינת המסעדה ההודית Rajahama Indian Restaurant, בסרט !Help. בסצינה הזו נגנו נגנים הודיים גרסה אינסטרומנטלית של השיר A Hard Day's Night, כשהם מנגנים, בין היתר, בסיטאר ובטבלה (סוג של תופים הודיים). כאן נחשף ג'ורג' לסיטאר, ובהפסקה בין הצילומים אף ניסה לנגן בו. הנה השיר A Hard Day's Night בביצוע אינסטרומנטלי של הנגנים ההודיים בסרט !Help:
בעקבות ההתנסות הזו, רכש ג'ורג' סיטאר זול בחנות לכלי מוזיקה הודיים בלונדון וניגן בו בשיר Norwegian Wood שהוקלט ב-12 וב-21 באוקטובר 1965, ושנכלל באלבום Rubber Soul בדצמבר 1965. הנה השיר עם נגינת הסיטאר של ג'ורג':
השימוש של ג'ורג' בסיטאר בשיר Norwegian Wood השפיע על להקת הרולינג סטונס, ובשיר Paint It Black, שנכלל באלבום Aftermath שיצא במאי 1966, בריאן ג'ונס ניגן בסיטאר. הנה השיר:
הנגינה של ג'ורג' בסיטאר הייתה מאד חובבנית שכן ניגן בה כמו שמנגנים בגיטרה ולא בסיטאר. תוך כדי הנגינה נקרע אחד המיתרים של הסיטאר וג'ורג', שלא ידע להחליף מיתר בכלי הזה, פנה ל-Asian Music Circle, ארגון שפעל בלונדון לקידום המוזיקה מהמזרח. די מהר הפך ג'ורג' לבן בית בארגון Asian Music Circle ודרכו הכיר את איינה דווה אנגדיס, עיתונאי ומומחה אמנות יליד הודו, שהיה מאד מקושר למוזיקאים הודים רבים שפעלו או ביקרו באנגליה.
ב-24 באוגוסט 1965, כאשר הביטלס היו בלוס אנג'לס בהפסקה בעיצומו של סיבוב ההופעות שלהם בארה"ב, הם בילו במפגש עם חברי להקת הבירדס ואחרים. ג'ורג' וג'ון שמעו באותו מפגש מרוג'ר מקגין דייויד קרוסבי מהבירדס, שהם אוהבים מוזיקה הודית ונהנים להאזין לנגן הסיטאר ההודי החשוב ראווי שנקאר. ג'ורג' כבר שמע את השם הזה קודם והשיחה הזו עוררה בו עניין וסקרנות נוספים לגביו.
ב-1 ביוני 1966 נערכה ארוחת ערב בביתו של איינה דווה אנגדיס לכבוד ראווי שנקאר שהגיע לביקור באנגליה כדי להשתתף בקונצרט עם הכנר הנודע יהודי מנוחין, בעיר באת'. אנגדיס הזמין את ג'ורג' לארוחת הערב, דבר שמאד שימח אותו כי סופסוף הייתה לו ההזדמנות לפגוש את ראווי שנקאר. בארוחת הערב התפתחה שיחה ערה בין ג'ורג' לשנקאר ושנקאר הסכים ללמד אתו ו לנגן בסיטאר. כך החלה ידידות ארוכת שנים בין השניים.
ב-14 בספטמבר 1966 הגיעו ג'ורג', יחד עם פטי, להודו לביקור שנמשך כשישה שבועות, במטרה ללמוד סיטאר מראווי שנקאר. הנה קטע שבו ראווי שנקאר מלמד את ג'ורג' לנגן בסיטאר:
בהודו סייר ג'ורג' במקומות רבים, כולל במקומות קדושים להינדים והשתתף בפסטיבלים דתיים. במהלך לימודי הסיטאר, חש ג'ורג' כאבים בברכיים מרוב שעות הישיבה על הרצפה שנדרשו בזמן נגינת הסיטאר. שנקאר דאג שמורה ליוגה יגיע וילמג את ג'ורג' תרגילים שיקלו כאביו. כך, נחשף ג'ורג' חצורת התרגול הזו. כמו כן, בשיחותיו של גורג' עם שנקאר שמע ממנו על המדיטציה הטרנסצנדנטלית ואף פגש עם מייסד הטכניקה הזו, המהרישי מהאש יוגי. במהלך הביקור הזה בהודו קרא ג'ורג' בהמלצת שנקאר ספרים על תפיסת החיים ההינדית. מכאן נפתחה הדרך שבה הלך גורג' עד למותו ובו אימץ לעצמו את עקרונת תפיסת החיים הזו.
ההשפעה ההודית ניכרת היטב במוזיקה של ג'ורג' והוא אף כתב שירים הודיים. להלן מספר דוגמאות מתקופת הביטלס: הנה השיר Within You, Without You:
הנה השיר Love You To:
הנה השיר The Inner Light:
כמו כן, הפיק ג'ורג' גרסאות משלו למנטרות ומזמורים הינדים יחד עם המקדש רדהה קרישנה הפועל בלונדון, שהפך לבן חסותו. להלן מספר דוגמאות:
הנה Hare Krishna Maha Mantra:
הנה Govinda Jaya Jaya:
כמו כן, כתב ג'ורג' מספר שירים שמילותיהם הושפעו ממוטיבים הודיים. להלן מספר דוגמאות:
השיר השיר Dehra Dun:
הנה השיר My Sweet Lord:
הנה השיר Give Me Love:
הנה השיר Hear Me Lord:
הנה השיר Mother Divine:
Comentários