top of page
Clipboard02.jpg

היסטוריה

כי ההיסטוריה של הביטלס זה חתיכת סיפור

ליברפול

​בשנת 1956 הקים ג'ון לנון בן ה-16 יחד עם חברים בני גילו להקת סקיפל (סגנון מוזיקלי המשלב השפעות מן הבלוז, הג'אז ומוזיקת פולק אמריקאית) בשם The Quarrymen. ב-6 ביולי 1957 הופיע ג'ון עם להקתו בחגיגה השנתית של הכנסייה השכונתית ובקהל נכח נער בן 15 בשם פול מקרטני. פול התרשם מג'ון ואחרי ההופעה היה תורו להרשים אותו בחזרה והדבר הוכתר בהצלחה, ג'ון הזמין את פול להצטרף ללהקתו, דבר שיצר את המפץ הגדול בעולם המוזיקה. ​בפברואר 1958 התרשם ג'ון מנער בן 14 בשם ג'ורג' הריסון שניגן בגיטרה בצורה מעוררת התפעלות. כך התגבש הגרעין של מה שמאוחר יותר תהיה להקת בהמשך, צירף ג'ון ללהקה בחור בן גילו, שהכישרון שלו היה בעולם הציור ולא דווקא בעולם המוזיקה, בשם סטיוארט סאטקליף, שניגן בגיטרת הבס. בשנת 1959, תוך כדי החלפת מתופפים מזדמנים, שינתה הלהקה את שמה מ-The Quarrymen ל-Japage 3, ל-The Silver Beetles, ל-The Beatals ובסוף ל-The Beatles וכך יצאו למספר חודשים כדי להופיע במועדונים של רובע הזימה של העיר הצפון גרמנית, המבורג.

 

המבורג

​באוגוסט 1960 נסעו הביטלס להמבורג, שהפכו לחמישיה עם המתופף פיט בסט. המבורג היית עבורם מחנה אימונים אינטנסיבי שבו הופיעו שעות ארוכות מול קהל קשוח של מלחים, זונות וסרסורים. כך השתפרו הביטלס ללא היכר וכאשר חזרה לליברפול הם כבר לא היו אותו דבר והקהל לא זיהה אותה. הביטלס הפכו די מהר ללהקה הטובה ביותר בליברפול וסביבותיה, תוך שהציגו לא רק ביצועים מרשימים, שירים מקוריים וכריזמה אינסופית, אלא גם מראה יוצא דופן כשהם לבושים בבגדי עור שהביאו מגרמניה. הביטלס חזרו להמבורג ארבע פעמים נוספות ותוך כדי חזרו להיות רביעיה אחרי שסטיוארט סאטקליף עזב את הלהקה וחזר לעולם הציור, עד למותו הטראגי בגיל 21. בשלב הזה, היו הביטלס לכבוש את לונדון, מרכז המוזיקה של בריטניה.

לונדון​

​​בדצמבר 1961 הסכימה הלהקה להצעתו של בריאן אפשטיין, בעל חנות התקליטים NEMS, הגדולה ביותר בצפון אנגליה, לנהל אותה כשהוא הבטיח לנצל את קשריו בחברות התקליטים בלונדון ולהשיג להם את חוזה הקלטות. אחרי שהתדפק על דלתותיהן של כל חברות ההקלטות ללא הצלחה התעוררה סקרנותו של ג'ורג' מרטין, מפיק מוזיקלי ומנהל חברת תקליטים קטנה בשם Parlophone. אחרי ששמע אותם הסכים לתת להם צ'אנס, דבר שהוא לא הצטער עליו. המוזיקה של הביטלס התקבלה בהתלהבות והביקוש ההולך ומתעצם להופעות שלה באולמות הגדולים של לונדון, אפילו בפני המלכה האם, ברדיו ובטלוויזיה הובילה אותם להעתיק את מרכז פעילותם לבירה הבריטית. באוגוסט 1962 הוחלף פיט בסט במתופף בשם רינגו סטאר, וכך נקבע ההרכב הסופי של הביטלס. אחרי שני סינגלים מוצלחים הוציאה הביטלס בתחילת שנת 1963 את האלבום הראשון שלה,​ Please Please Me, שהפך מאד מהר ללהיט, כמו כל התקליטים שבאו בעקבותיו. באותה שנה הוטבע המושג ביטלמניה, שסימן את פרץ ההיסטריה בקרב בני הנוער סביב הביטלס ובשנת 1964 יצא הסרט הראשון של הלהקה, A Hard Day's Night, שהפך די מהר ללהיט שרשם הצלחה חסרת תקדים, כמו כל דבר בהשתתפותה. הביטלס היו כבר מוכנים ליעד הבא שהיה נרא להם בלתי מושג, ארה"ב, מרכז תעשיית המוזיקה של העולם.

ארה"ב

בפברואר 1964 נחתו הביטלס בניו יורק ולא האמינו למראה עיניהם כשראו את המוני המעריצים. הביטלמניה הגיעה לאמריקה עוד לפני שכף רגלם דרכה בה. אחרי ביקור מוצלח, כולל הופעה בתכנית הטלוויזיה הפופולרית של אד סאליבן, שבמהלכה נרשמי נתוני צפייה ששברו כל שיא, שבו הביטלס לארה"ב באוגוסט 1964 ויצאו במסע הופעות ברחבי המדינה. הם חזרו לאמריקה שוב בשנת 1965, אז נערכה הופעתה ההיסטורית באצטדיון Shea Stadium, ושוב בשנת 1966, עד שהחליטו להפסיק להופיע ולהפוך ללהקת אולפן. הביטלס שכל כך הושפעו בתחילת דרכם מהרוק האמריקאי הפכו למקור השפעה עבור המוזיקה האמריקאית החדשה ופתחו את הדלת בפני להקות בריטיות אחרות במה שכונה הפלישה הבריטית. הביטלס כבשו לא רק את ארה"ב אלא את העולם כוו.

כל העולם

הביטלס המשיכו לשבור שיאים בכל שנות קיומה, והמוזיקה שלה המשיכה להתחדש ללא הרף. הלהקה הוציאה אלבומים פורצי דרך כמו Revolver , Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, Abbey Road ואחרים. בכל אלבום ובכל שיר הוסיפה הלהקה חידושים מוזיקליים נוספים שהשפיעו על דור שלם עד היום. הם התנסו בסמים, נסעו להודו, דיברו הפופולריות שלהם יחסית לזו של ישו, פתחו וסגרו חנויות בוטיק ואפילו הופיעו במפתיע על הגג של בניין Apple. אז מה היא מהי נוסחת ההצלחה של הביטלס? הם פשוט לא קפאו על השמרים ולא דבקו בנוסחה קבועה אלא המציאו את עצמם בכל פעם מחדש, במוזיקה בסרטים, בעטיפות התקליטים, באפנה, וברעיונות פילוסופיים על החיים ועל השלום. הם הכניסו לאולפן טכניקות חדשות, כלי נגינה אחרים, חלקם עתיקים וחלקם חדשניים, חלקם מזרחיים וחלקם מערביים, והם לא פחדו לגעת בסגנונות שונים ומגוונים של מוזיקה. למרות שבאפן רשמי, הביטלס התפרקו בתחילת שנת 1970, הם המשיכו להשפיע על תרבות העולם בצורה שלא היה לה תקדים לכן וטביעות אצבעותיהם ניכרת עד היום. להקת הביטלס הייתה המגדלור של שנות ה-60 עבור דור שלם, וממשיכה כך עד היום.

bottom of page