בשנת 1967 החליטו הביטלס, עפ"י יזמתו של ג'ון לנון, לרכוש אי יווני. אספר כאן את הסיפור בתמצית אבל העניין המפתיע בפוסט הזה הוא איך אני ומשפחתי נקשרנו לסיפור הזה.
היזמה של ג'ון לנון הייתה לרכוש אי ביוון ולבנות במרכזו מבנה שישמש מקום שבו יוכלו לעבוד על רעיונות יצירתיים ביחד. וכמו ממרכז של גלגל, ייצאו ממנו מעברים שיובילו לארבעה מבני מגורים שיוקמו בקצוות האי עבור כל אחד מארבעת הביטלס ומשפחותיהם. וגם יהיו מבני מגורים נוספים לבריאן אפשטיין, מל אוונס ונוספים ממקורביהם.
ב-23 ביולי 1967 נחתו באתונה, בירת יוון, הביטלס ופמלייתם - בני משפחותיהם, אלכסיס מרדאס, חבר של ג'ון לנון שזכה לכינוי מאג'יק אלכס, אליסטר טיילור, עוזרו של בריאן אפשטיין, ועוד. המטרה של הביקור הייתה לחפש אי מתאים עבורם. באותה הזדמנות רצו הביטלס לבקר באתר הארכאולוגי החשוב דלפי, שם ניצב האורקל המפורסם בעת יוון העתיקה, ובכפרים יווניים, שבדרך אליו.
חברי הביטלס והחבורה, למעט רינגו שחזר לאנגליה, שטו ב-26 ביולי על גבי יכטה שכורה, סביב האיים שנמצאים מדרום לאתונה בחיפוש אחר האי הנחשק. כמו שג'ורג' הריסון סיפר באנתולוגיה, הוא וג'ון היו מסטולים ומסוממים, ישבו בחזית היכטה, ניגנו ביוקללה ושרו "הרה קרישנה". בשלב מסוים ירדה החבורה לחוף ובילו חלק גדול מהיום בצריכת עוד סמים, שיזוף ורחצה בים. בסופו של דבר הם איתרו אי מתאים. לפי העדויות מדובר באי ששמו לאסלו, אם כי לא נמצא אי בשם כזה כך שיתכן והשם שונה. האי שאותר היה נראה אידאלי. מסביב לאי היו ארבעה איים קטנים ובהם ניתן יהיה לבנות את מבני המגורים עבור כל אחד מחברי הלהקה ובני משפחותיהם.
אליסטר טיילור נשלח מיד ללונדון כדי להסדיר את העניינים הכספיים שקשורים ברכישה. אליסטר המיר סכום של £90,000 לדרכמות, המטבע המקומי של יוון אז, כדי לשלם את הסכום המבוקש. אלא שהביורוקרטיה של יוון באותם הימים, כדי לקבל אישור מהשלטונות לרכישת האי, פעלה מאד לאט עד שחברי הביטלס החליטו לרדת מהנושא. משום כך, המיר אליסטר בחזרה את סכום הדרכמות ללירות סטרלינג והסתבר שבגלל שינויים בשער המטבע, הסכום שהתקבל מההמרה החוזרת היה £101,400. וכמו שג'ורג' הריסון אמר, זה היה הרווח הפיננסי הכי קל שעשו הביטלס אי פעם.
אבל הדבר המעניין מבחינתי הוא איך הסיפור הזה של הביטלס ביוון נקשר אל הביקור שלי ומשפחתי ביוון.
בשנת 2008 נסענו, משפחתי ואני, לטיול ביוון. לקראת הנסיעה, כהרגלי, חיפשתי לדעת איפה הסתובבו חברי הביטלס בביקור שלהם ב-1967. אולי בגלל שמנועי החיפוש באינטרנט של אז היו פחות יעילים מאלה של היום, ואולי בגלל שכמות המידע הייתה פחותה מזו של היום, ולא הצלחתי למצוא שום מידע ספציפי לגבי המקומות שבהם ביקרו הביטלס, למעט האתר הארכיאולוגי דלפי, שהיה ממילא במסלול המתוכנן שלנו.
כשהגענו לאזור דלפי בכוונה לבקר באתר הארכאולוגי למחרת, החלטנו לבלות את הלילה בעיירה קטנטנה ומאד נחמדה קרובה בשם אראחובה. אחרי שהגענו לעיירה והתארגנו במלון, יצאנו לסיבוב היכרות במקום. אז ראינו חנות קטנה שמשום מה עוררה את סקרנותי. מדובר היה בחנות שבה נמכרו דברי מתיקה יווניים מסורתיים. שלא כהרגלי, שכן אני לא איש של דברי מתיקה, נכנסתי עם משפחתי לחנות. זה היה כאילו משהו מושך אותי פנימה.
כשנכנסתי לחנות הדבר הראשון שראיתי היה לוח עץ נשען על הדלת, שלא ניתן היה לראות מחוץ לחנות. על לוח העץ הייתה הדפסה של תמונה ובה איש בחולצה לבנה מחויך ומשני צדדיו לא אחרים מאשר פול מקרטני ורינגו סטאר. פול לבש בתמונה חולצה לבנה ורינגו לבש חולצה מקושטת בסגנון פסיכדלי. על פי המראה שלהם היה לי ברור שהתמונה צולמה בשנת 1967. בחלק העליון של התמונה היה כתוב באנגלית "טועמים דברי מתיקה מסורתיים באראחובה ב-1967" (Tasting Traditional sweets to Arahova In 1967). ובתמונה פול באמת נראה כאילו לועס משהו. אותו משפט היה כתוב מתחתיהם וביווניות. היינו מופתעים למראה עינינו ותהינו לפשר התמונה. אבל זה לא היה הכל. מיד שמנו לב לשתי תמונות גדולות שהיו מונחות בשתי פינות בחלק האחורי של החנות. אחת מהן הייתה אותה תמונה שהודפסה על לוח העץ והשנייה הייתה תמונה ובה חבורה של אנשים. בתוך החבורה היה אותו איש שעמד בתמונה הקודמת בין פול לרינגו, שני גברים ואישה מבוגרים שנראו מקומיים, מאג'יק אלכס, ג'ון לנון, ג'ורג' הריסון ורינגו סטאר. רינגו והאיש שהיה בשתי התמונות לבשו את אותם הבגדים כך היה ברור ששתי התמונות צולמו באותו יום.
ניגשתי מיד למוכרת בחנות ושאלתי אותה מה הסיפור מאחורי שתי התמונות. המוכרת, שהתברר אחר כך שהיא בעלת החנות, לא הבינה אנגלית ולא יכולנו לתקשר. לשמחתי, הייתה בחנות לקוחה שהציעה עזרה ותרגמו בינינו. מדובר היה באישה אמריקאית ממוצא יווני שהייתה בביקור מולדת. בעזרתה הבנו מבעלת החנות שהאיש שמופיע בשתי התמונות עם הביטלס היה האבא שלה, ממנו היא ירשה את החנות. היא גם אישרה שהביטלס ביקרו באותה חנות שבה היינו, ביולי 1967 ושהתמונות הללו צולמו מחוצה לה באותו יום. זה היה ביום שבו הביטלס היו, כמונו, בדרכם לאתר הארכיאולוגי דלפי, הקרוב לאראחובה.
כשחזרנו לארץ חיפשתי שוב באינטרנט והפעם הוספתי כמילת חיפוש נוספת את שם העיירה, אראחובה. הפעם הגעתי לאתר אחד ויחיד שבו צוין שם העיירה והוצגו שתי תמונות של הביטלס עם אותם האנשים שהופיעו בשתי התמונות שבחנות, וכולם לובשים את אותם הבגדים, כך שגם תמונות אלה צולמו באותו יום. מעת לעת חזרתי על אותו חיפוש בתקווה למצוא עוד מידע שישפוך אור נוסף על הביקור של הביטלס באראחובה או בדלפי. עם השנים הגעתי למקורות מידע חדשים ובהם תמונות נוספות שלא ראיתי קודם ובהן חברי הביטלס לובשים את אותם הבגדים. לא ברור שגם התמונות הללו צולמו בעיירה אראחובה אבל ברור, לפי הבגדים, שהן צולמו באותו יום.
Comments